nedelja, 22. december 2013

Mix: Vnetje mehurja?

Hej,

Uf, koliko imam za povedati. Skoraj tri mesece me ni bilo tu in materiala za objavo imam res ogromno. Kaj je bil razlog za mojo daljšo odsotnost? Konkretno sem se posvetila delu in izpitom. Decembra sem naredila še zadnji izpit na fakulteti in sedaj počasi packam skupaj diplomo. No, zdaj ko ni več takega stresnega sedenja za knjigo pa imam spet čas, da se posvetim mojemu hobiju - to je bloganju.

Že večkrat sem razmišljala, da bi morda napisala kaj v zvezi z vnetjem mehurja. Sama imam kar pogosto težave s to nadlogo. Za obisk k zdravniku se odločim le, ko vsi ostali domači recepti ne pomagajo. Takrat pač vem, da je potrebno po antibiotike. 

No, pa pojdimo na začetek. Kaj sploh je vnetje mehurja in kako ga prepoznamo

"Okužbe sečil so ena najpogostejših vnetnih obolenj. Zaradi relativno kratke sečnice zbolevajo ženske 30 krat pogosteje kot moški. Okužbe sečil delimo na enostavne in komplicirane okužbe. Med enostavne okužbe uvrščamo vnetje mehurja in vnetje ledvice pri mlajših, zdravih ženskah. Vnetje mehurja (Cistitis) se ponavadi kaže s pogostim in pekočim uriniranjem, neprestano tiščanje na vodo, redkeje je urin tudi krvav. Telesna temperatura pa ponavadi ni povišana. Pogosto je prisotna bolečina tudi nad mehurjem oz. nad sramno kostjo. 
Pravijo, da se pred vnetjem sečil lahko do določene mere zavarujemo tudi sami. Z uživanjem večje količine tekočine, se poveča produkcija seča. Seč tako sporti izpira bakterije, ki morebiti pridejo v mehur. Pomembna je tudi ustrezna higiena. Občutljivim ženskam je odsvetovano kopanje, še zlasti z dodatkom penečih kopeli. Prav tako svetujejo tuširanje pred odnosom in obvezno uriniranje po odnosu. Prav tako je potrebno paziti, da se ne prehladimo. Iz domače lekarne pa pravijo, da je priporočljivo uživanje brusnic, črnega ribeza, borovnic, čajev iz bezga, šipka, korpiv in kamilic."
(povzeto iz spletne strani Urologija: tukaj)

Kakšen je pa moj recept proti vnetju mehurja? 
Tisti, ki me poznajo, vejo, da popijem sigurno več kot dva litra tekočine na dan. Včasih celo tri litre. Kar se tiče preventive delam res vse kar svetujejo zdravniki pa me še vseeno parkrat na leto doleti ta težava. Takrat se res smilim sama sebi, ne morem spati, ne morem sedeti, bolečine so skoraj neznosne (pa imam kar visok prag bolečine). Ne upam iti na stranišče, ker me celotna sečnica peče. Res je neprijeten občutek. In vedno sem imela težavo, da so mi govorili poskusi to, poskusi tisto, nikjer pa nisem našla nekih nasvetov na enem kupu. In ker sem res veliko stvari dala čez, sem se odločila, da napišem moje "rešitve" za odpravo te nadloge. Tako kot sem že napisala, vedno mi ne pomaga in na koncu vseeno obupam in odhitim k zdravniku po antibiotike, ampak velikokrat pa sama rešim stvar. Moram pa poudariti, da mi vedno ne pomaga ista zadeva. 

1. 100% sok brusnice:
Najcenejši sok je od Fructal-a. Popijem ga kar celo flašo naenkrat. Naknadno pa popijem še vsaj pol litra vode. Kakšno manjše vnetje mi takoj odpravi. 
2. Brusnični čaj ali čaj za ledvice in mehur
Včasih ne pomaga samo sok in veliko tekočine. Takrat pride na vrsto čaj. Včasih pijem samo brusnični čaj, včasih pa samo čaj za ledvice in mehur. Nikakor ne smemo teh dveh vrst čajev mešati med seboj, ker hratno uživanje uniči učinke obeh. Prav tako jih ne smemo piti, v kolikor nam je zdravnik predpisal antibiotike, ker bodo čaji izničili delovanje le teh. 
Čaj za ledvice in mehur kupim v lekarni. Brusnični čaj pa kupujem od znamke Encian in sicer v DM-u, ker sem opazila, da je tam najcenejši.


3. Urifar - Sensilab
Urifar je izdelek za dietetsko uravnavanje delovanja vnetij sečil. Včasih, ko začutim manjše bolečine oz. pekoč občutek v mehurju, naredim nekaj dnevno kuro z Urifarjem. Zjutraj na tešče popijem ta prašek z mlačno vodo. In moram reči, da mi pomaga. Priporočajo ga tudi takrat, ko ne občutite nobenih bolečin, ampak da preventivno naredite tedensko kuro. Ta izdelek imam vedno v omarici in ga kar pogosto uporabljam. Kupim ga v Sensilab trgovini. Dostopen je tudi v vseh lekarnah. Cena se ne razlikuje. Mogoče je včasih dobro pogledati kakšno spletno akcijo na njihovi strani


4. Voda, voda in še enkrat voda
Pri vseh zgoraj naštetih zadevah pa je potrebno popiti res ogromne količine vode, da se pospeši izločanje seča. Včasih, ko imam vode "poln kufr" pa popijem tudi nesladkan čaj. 

Upam, da sem vam z mojimi nasveti kaj pomagala. 

Lep vikend vam želim,

                                                          Če želite me lahko spremljate tudi na moji Facebook strani.

9 komentarjev:

 1. dobrodošla nazaj ;) Sama še nikoli nisem mela vnetja mehurja (potrkam na les), drugače ima pa skoraj vsaka bolezen izvor iz človeške psihe. Ponavadi so vnetja in infekcije mehurja povezana z jezo, nekaj te moti, jezi ... Louise Hay o tem piše ;)
  Pa čestitam za vse narejene izpite.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. hvalaaaa :) :) s psiho pa verjamem, da je marsikaj povezano... čeprav ta trenutek nisem nič jezna :)

   Izbriši
 2. Čestitam za uspešno opravljene izpite & welcome back!

  OdgovoriIzbriši
 3. Dobrodošla nazaj, res te ni bilo nič za brat.. Čestitke za izpite in veliko uspehov pri pisanju diplome.. (:

  OdgovoriIzbriši
 4. Jaz sem letos celo leto na antibiotikih, še posebno je bilo hudo čez poletje. Na morju sem tako trpela (kljub temu da sm si redno preoblačila kopalke) in sem imela Urifar, ampak mi ni nič pomagal. Pol sem si kupla tudi jaz ta brusnični čaj od Enciana in mi najbolj pomaga. Je pa res grozna bolečina. Ko grem na wc, mi kr solze pritečejo, tako peče.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. joj, to je res grozno. Včasih sploh ne veš več kaj pomaga. Meni urifar pomaga...ampak včasih je to premalo.

   Izbriši