Hej hej,
Ste že slišali za rastlino Topinambur? Jaz sem se s to rastlino prvič srečala šele ta teden. Malce sem iskala jedilnike za zdravo prehrano za sladkorne bolnike in našla ta gomolj.
Kaj je Topinambur in kaj vsebuje?
Topinambur ali ameriški krompir je zagotovo ena izmed možnosti, da v enolični vsakdanji jedilnik vnesemo nekaj novega, posebnega in zdravega. Zaradi vlaknin dobro deluje predvsem na prebavo, niža raven holesterola v krvi in ugodno vpliva na krvni sladkor. Pomembna sestavina topinamburja je inulin. Ta polisaharid ima kar nekaj lastnosti, ki lahko dobro vplivajo na naše zdravje in dobro počutje:
- je topna dietna vlaknina
- ima nizko energijsko vrednost (14 kJ/g)
- ima nizek glikemični indeks (GI)
- niža raven holesterola v krvi
- niža trigliceride
- niža pH blata
- povečuje prostornino blata in število stolic
- spodbuja dejavnost bakterij bifidus
- poveča vsrkanje rudnin iz prebavil v kri
- ne dela zobnih oblog
- deluje preventivno proti obolenju debelega črevesja.
Zaradi naštetih pozitivnih učinkov na naše telo topinambur priporočamo v prehrani sladkornih bolnikov, ljudem, ki imajo težave z odvajanjem, pri povišanih krvnih lipidih in pri izvajanju shujševalne dietoterapije. Zelo popestri tudi vegetarijanske jedilnike in ostale alternativne oblike prehrane. Topinambur lahko ponudimo kot začetno jed, v različnih juhah, prilogah, solatah ali kot samostojno jed.
(Povzeto po: vir)
Kako sem ga pripravila jaz?
Najprej sem ga narezala na koščke in ga v voku prepražila z ostalo mešano zelenjavo. Uporabila sem kar zmrznjeno zelenjavo iz Hoferja (tisto pripravljeno za praženje v voku). Dodala sem naslednje začimbe: malo soli, kurkumo, muškatni orešček, majaron, baziliko in neko mešanico azijskih začimb. Naj omenim, da tudi kurkuma uspešno niža sladkor v krvi.
Večkrat sem zalila z vodo, da je Topinambur postal mehek kot kuhan krompir. Posebej sem v ponvi dušila meso (piščančje fileje) in jih šele na koncu dodala zelenjavni mešanici.
Kupimo ga lahko v bolje založenih Mercator trgovinah na oddelku Eko hrane (pri zelenjavi). 600g je pakiranih v prozorni plastični posodici in stane točno 2,89 EUR.
Okus je res podoben krompirju in je super. Ni ga potrebno lupiti, ker je kožica čisto tanka in vsebuje ogromno mineralov, ki bi jih z lupljenjem izgubili.
Ste že kdaj poskusili?
Njami, izgleda zeloo okusno. :) Bo treba kdaj poskusit. :))
OdgovoriIzbrišihttp://keepcalmandwearlipstick17.blogspot.com/